Как Финландия победи коронавируса? Не преставайте да се усмихвате!

В момент, в който повечето европейски страни затягат мерките за ограничаване на броя на заразените с Covid-19, което в някои случаи предизвиква недоволството на хората, във Финландия тенденцията е съвсем различна. Броят на заразените намалява, а населението като цяло подкрепя ограниченията, пише “Франс прес”.

Засенчена от съседна Швеция, която привлече вниманието на света със своята стратегия за справяне без карантина и ограничителни мерки, Финландия тихо и кротко успя да задържи броя на заразените. Той е 5 пъти по-нисък от средното за ЕС. А броят на смъртните случаи в страната е един от най-ниските в Европа.

Отличници в ЕС

През последните две седмици Финландия регистрира 45,7 нови случая на 100 000 души население. Това е най-ниската стойност в Европейския съюз по данни на СЗО. Страната е понастоящем единствената в ЕС, в която броят на новите заразени е по-нисък в сравнение с предходните 15 дни.

“Ситуацията изглеждаше тревожна, когато броят на заразените рязко се увеличи” в началото на октомври, казва главният епидемиолог Мика Салминен. “Но е ясно, че вече преминахме пика”.

Здравните власти обясняват ситуацията с бързите действия на правителството. То въведе частична карантина през март и забрани влизането и излизането от столицата.

След отмяната на тези мерки бяха въведени ефективни системи за тестване и проследяване на заразените с помощта на приложение.

Приложението днес се използва масово във Финландия. То вече е свалено около 2,5 милиона пъти в страната с население от 5,5 милиона души. То заобиколи проблемите със защитата на личните данни и функционалността, каквито имаше на други места в Европа.

Аматьори в карантината?

Във Финландия, в която властите се ползват с високо доверие, хората като цяло спазват правилата. Според проучване на Европейския парламент от края на октомври близо една четвърт от жителите даже смятат, че карантината е . . . подобрила живота им. Това превръща Финландия в най-позитивната страна в Европа по отношение на ограниченията във връзка със здравната ситуация. Ентусиазмът на финландците се обяснява най-вече с лесния достъп до дистанционна работа в едно силно цифровизирано общество.

“Икономиката е структурирана така, че за голяма част от финландските работници няма нужда да присъстват на работното си място”, казва пред “Франс прес” Нели Ханконен. Тя е професор по социална психология в Университета на Хелзинки.

Според нея роля играе и характерът на финландците. Те често възприемани като резервирани и обичащи уединението.”Във финландската култура не сме много общителни (. . .) обичаме да сме сами и малко изолирани”.

“Не преставайте да се усмихвате”

В тези дни в края на есента минувачи крачат спокойно по улиците на столицата Хелзинки. Малцина от тях носят маски въпреки препоръките на властите.

“Всекидневният ми живот не пострада кой знае колко”, казва пред Франс прес Геги Айдин. Той е здравен работник, започнал наскоро работа като графичен дизайнер.

Заради професионалния си завой той няма предложения за работа. Но случилото се е помогнало на младия 36-годишен мъж да ограничи социалните си контакти.

“Приятелите ми наистина нямат желание да се виждаме, това е разбираемо”, казва Айдин.

В модерния квартал Пунавуори, в сърцето на столицата, Ричард Маккормък има много работа на терасата на ресторанта си, иска да приключи навреме с поставянето на стъклени прегради, които ще разделят масите, за да може да посреща клиентите си в безопасна среда.

“Ще прилича на салон, в който хората могат да се хранят в уединение”, казва ресторантьорът.

Финландската икономика се сви с 6,4% през второто тримесечие, което е стойност, два пъти по-ниска от средното за Европа. Ударът за ресторантьорите обаче бе “унищожителен”, твърди Маккормък. Той самият е бил принуден да уволни няколко души.

Ресторантите сега са длъжни да не запълват повече от 50% от капацитета си в помещенията на закрито. Работното време е намалено. За сметка на това обаче няма никакви ограничения за помещенията на открито. Поставените стъклени прегради на терасата “дадоха възможност отново да наемем хора”.

Съветът на Маккормък е: “опитайте се да намерите нови начини за справяне с всекидневието. И не преставайте да се усмихвате”.

Източник: БНР