„9750 дози вече са разположени във фризера в сградата на Бул Био. Всичко с хладилната верига до този момент е спазено. Оттук нататък започва логистиката по разпределението на дозите ваксини за българските граждани на територията на шестте региона в страната. Вече тръгва първият лъч по посока Пловдив и Бургас“ (бел. ред. вече са пристигнали в Пловдив). Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов тази сутрин след пристигането на първите ваксини срещу COVID-19 у нас.

Създадена е пълна организация от утре да започне ваксинацията в няколко болници в София, Пловдив и Бургас

По думите му в зависимост от жителите в шестте региона ще бъдат разпределени различни количества ваксини. Създадена е пълна организация от утре да започне ваксинацията в няколко болници в София, Пловдив и Бургас. Имунизацията в останалите региони ще започне на 28-ми и 29-ти декември. Враца и Велико Търново ще ги получат от София на 28-ми.

Проф. Костадин Ангелов заяви, че ще бъде първият ваксиниран българин и посочи, че това ще се случи утре. Той допълни, че заедно с ваксините са пристигнали и информационни материали, насочени както към българските лекари, така и към пациентите. Така всички български граждани ще бъдат информирани за същността на ваксините и за целия процес на имунизация.

През месец януари се очакват допълнителни пратки от ваксините до достигане на 62 500 дози

Здравният министър обясни, че през месец януари се очакват допълнителни пратки от ваксините до достигане на 62 500 дози.

Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава

„Хубавото е, че броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Постоянно има лекари и сестри, които заявяват желанието си да се включат в първата фаза на ваксинацията. Оптимисти сме, че ако продължим с представянето на цялата информация по отношение на ваксините и необходимостта от тях, ще постигнем желания резултат – 70 % ваксинирани българи,“ отбеляза проф. Константин Ангелов.

Източник: Министерство на здравеопазването