Темпът на ваксинациите не е добър по различни причини, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това предаде Нова телевизия.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов даде брифинг след съвещание за имунизационната кампания в страната.

“Няма натиск върху лечебните заведния във Враца, Видин или Монтана. Темпът на ваксинациите не е добър по различни причини. В хладилниците и в 3-те регионa няма останали количества ваксини, разпределя се само Оксфордската”, обясни той.

По думите му здравните власти се натъкват на неприятен факт – създадена е организация за ваксинациите на определена група от хора, но идват само 70% и спешно трябва да се търсят още, за да се използва ваксината”, съобщава още Нова ТВ

Темпът на ваксинациите се забавя вероятно и заради този факт.

“Обмисляме отпушване на ваксинирането и в четвъртата фаза. Не е човешко да чакаме човек да се ваксинира и той да не идва. Има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират”, сподели проф. Ангелов.

Според него, ако се ваксинират и 70% от българите, ще бъде осигурен нормален начин на живот.

Министърът обяви, че в края на този месец или в началото на следващия ще пуснат електронен регистър, за да може всеки да си избере в кой часови диапазон и ваксинационен център да се имунизира.

“През 14 дни ще разхлабваме мерките – ако се появи притеснителна тендеция, ще дръпнем каишката”, каза още здравният министър проф. Константин Ангелов.

Източник: Нова телевизия