Това заяви д-р Венцислав Стоев от Сдружението на българските зъболекари (СБЗ) пред “Стоматологичен свят”. Поводът – скоро ще се навършат 25 години от учредяването на СБЗ. Коментирахме и вечната тема – за състоянието на денталното съсловие.


Целия разговор можете да чуете в звуков файл най-долу. Части от него прочетете сега.
На въпроса какво си спомня за учредяването на СБЗ, д-р Стоев отговори:
– Спомням си ентусиазма, желанието да променим нещо. Само по себе си СБЗ беше създадено като организация „Зъболекари за промяна“. По времето, когато бяха виденовите зими, една малка група хора се събрахме, търсейки решение на проблемите в нашата професия. Този голям ентусиазъм се проявяваше с нашето активно участие в зъболекарския съюз. В неговото учредяване и реформиране. Ние бяхме в ръководството на зъболекарския съюз – д-р Иван Антикаджиев, д-р Георги Цалов и други колеги. Създаването на сдружението съвпадна и с началото на промените в България – преминаването към по-демократично управление, след управлението на Виденов.


ПРОЕКТЪТ ЗА МОДЕЛ ЗА РЕФОРМА В СТОМАТОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ, КОЙТО ОТИДЕ В КОШЧЕТО


Всъщност, от 1992 г. ние участвахме в създаването на модела за реформа в стоматологичната помощ. Аз бях председател на комисията за такава реформа. В нея влизаха деканите на двата тогава факултета, републиканските специалисти. Също така ръководителите на всички организации, които имаше в стоматологията. Това бяха 20 авторитетни професионалисти.

Създадохме прекрасен модел за реформа, който беше предложен на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Той каза, че няма политическа воля за неговото реализиране. Проектът бе хвърлен в коша. За чисто частната стоматология, за възможността тя да се отдели от здравното осигуряване още от самото начало. И още – за отделно договаряне на стоматолозите, за съвсем друг формат на здравното осигуряване. Най-важното – за създаване на зъболекарска камара, подобна на тази в Германия. Тези наши идеи изчезнаха.

В България стана точно обратното – създаде се един съюз, който защитава интересите на хората, които работят с касата. А се знае, че от всичките 9 000 зъболекари, поне 3000 не работят с касата.


ЗА АТМОСФЕРАТА НА ТАЗГОДИШНИЯ ДЖУЛАЙ МОРНИНГ


Известно е, че СБЗ по традиция чества всяка година Джулай Морнинг. За атмосферата на тазгодишния Джулай д-р Венцислав Стоев разказва:
– Тази година ние загубихме двама наши много сериозни членове – д-р Коста Петров от Долни Дъбник и д-р Васил Василев от Девин. Те си отидоха много рано, тяхната липса се усети много. По време на събитието аз се изказах, че в този ден е добре да си спомним за хората, които направиха много за сдружението. През същия ден имаше силен дъжд, след който се показаха две красиви дъги. И аз направих аналогия с това, че всеки един човек представлява неповторима дъга. Тя изгрява и загасва. Две от тези дъги изгаснаха в началото на годината… Затова си струва да оценяваме хората, които имаме, хората, с които сме. И да продължаваме да правим нещата заедно по най-добрия начин. В името на професията и пациентите. И за достойнството и честта на всеки един от нас.

Зарята по случай Джулай Морнинг

Работната атмосфера
Работната атмосфера
Презентация на дентална фирма
Презентация на дентална фирма

СБЗ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ПОСТАВЯ ОСТРИТЕ ВЪПРОСИ, КОИТО СТОЯТ ПРЕД НАШАТА ПРОФЕСИЯ


По думите на д-р Стоев „Сдружението ще продължи да поставя острите въпроси, които стоят пред нашата професия. Един от тях – уточнява той – е за следдипломната квалификация. „През тази година бе направено нещо, което ние отдавна предлагахме. То е създаване на Институт за следдипломна квалификация. Какъвто беше някога ИСУЛ. Това сега е центърът за следдипломна квалификация в Пловдив. Аз лично искам да изкажа поздравленията си към колегите от Пловдив“.
– Другото – допълва той – е да се реорганизира сегашният съюз на зъболекарите в камара. Тя да обединява различни интереси, а не само окръзи. Там да бъдат представени всички. Време е да се смени водата в аквариума, време е да дойде по-младото от нас поколение“.


Целия разговор можете да чуете като кликнете по-долу