Дали не сме далеч от времето, когато един мъдрец ще може да спаси усмивката ни!?

д-р Елена Котакова

Д-р Елена Котакова * от Созопол, споделя в свой пост във фейсбук: “Наскоро участвах в дентален конгрес, на който две теми много ме заинтригуваха. Това са приложението на ботулиновия токсин (ботокс) в денталната медицина и автотрансплантацията на зъби! Дали не сме далеч от времето, когато един мъдрец ще може да спаси усмивката ни!?

Приложението на ботулиновия токсин (ботокс) в денталната медицина

Често в кабинета ми идват млади пациенти със силно изтрити зъби. Най-честата причина за това е стискането и скърцане със зъби (бруксизъм) в резултат на стрес, неправилни контакти в оклузия, силно развити дъвкателни мускули.

С помощта на ботулиновия токсин, инжектиран в определени точки и единици, се релаксират мускулите (масетери). При което силата на неконтролируемото движение на долната челюст се намалява (сн.1). Така се потиска патологичното търкане и съответно триене на зъбите!

приложението на ботокс
(сн.1)

Други пациенти са с т.н “венечна усмивка”, при която освен горните зъби се открива и част от гингивата. Често тази усмивка не е естетична и това потиска някои хора. Освен използваните методи за корекция– хирургично намаляване обема на венеца, удължаване на зъбите гингивално, ботулиновият токсин се включва успешно в решаването на този проблем. При поставянето му в определени зони, повдигането на горната устна при усмивка се намалява (сн. 2). Възможно е да се инжектира и хиалуронова киселина в устната. Так обемът й се увеличава. Това също намалява видимата гингива.

приложение на ботокс при пациенти са с т.н "венечна усмивка"
(сн. 2)

И в двата случая недостатък е краткотрайното действие на ботокса. 6-9 месеца, след които трябва да се поставя отново!

Автотрансплантацията на зъби

От скоро и в България се прилага автотрансплантацията на зъби. Методът се изразява в това, че на мястото на един зъб може да се имплантира друг зъб от същият пациент. Напр., ако долен шести зъб, който е дъвкателен център, трябва да бъде изваден, на негово място може да се имплантира наличен в устата мъдрец. Той пък често няма голяма роля в дъвкателната функция. Същото може да се направи и с премолар и резец. При това, според денталните лекари, работещи в тази насока, интегрирането на собствен зъб е много по-надеждно от това на имплант!

Така че, дали не сме далеч от времето, когато един мъдрец ще може да спаси усмивката ни!?

С пожелание за спокойни почивни дни от симпатичния ни екип!”

* Д-р Елена Котакова е носител на първа награда в категория “Дентален мениджър на кабинет” в конкурса “Дентален мениджър на годината – “Адмира” – 2019 г.