Д-р Илияна Давидова: За 10 г. над 400 души са завършилите курса “Асистент на лекар по дентална медицина” в ЦПО „Хипократ“. Това споделя д-р Илияна Давидова, управител на центъра, специално за “Стоматологичен свят”.

Д-р Илияна Давидова

“Бързо минаха 10 г. от създаването на ЦПО „Хипократ“. Имаше от всичко – тревоги, радости и трудни делници.

Екпериментирахме и вярвахме. Израствахме с опита.

Над 400 души са завършилите курса Асистент на лекар по дентална медицина. Успешната им реализация в България и в чужбина ни дават основание за оптимизъм.

Благодаря за успешната работа и професионализъм, която влагат колегите, включени в подготовката на курсистите. Наши партньори са:

 “Дентапрайм”, Варна – най-голямата и високотехнологична дентална клиника в Европа.

 Д-р Деян Славов, Русе.

 Клиника Дукови, Русе – под ръководството на д-р Валентин Дуков и д-р Мария Сапункьова и екип.

Клиника “Дента фейс”, Благоевград  – д-р Спаска Фезова и екип

MY Smile Dental centre, Бургас – д-р Николова  и екип

Клиника “Петракиеви”, Плевен

СМ Дент, Смолян – д-р Велин Сариев, д-р Фурланска

Клиника „Естетика„, Варна – д-р Мартин Петков и екип

ИЗИ ДЕНТ”, Пловдив  – д-р Нелия Михайлова и екип

Ню дентал Солюшън, София  – д-р Сергей Махаев

Virtue dental  Center, София – д-р Бояна Бянова и екип

Обучението на възрастни е доста предизвикателно. Като професионалисти имаме много предложения за промяна на съдържанието в учебната програма. Необходимо е тя да е адекватна на изискванията на съвременната дентална медицина.

 Всеки празник е и повод за равносметка на постигнатите резултати.

Сигурна съм, че вървим в правилна посока  – учим ги да бъдат готови за нови предизвикателства и да са уверени в способностите си.”

В тази връзка в своя личен профил с днешна дата д-р Давидова споделя:

Нашата обща история

Преди 10 години дентален асистент Галина Станкова се довери на сдружение Хипократ. Днес тя празнува своя кариерен юбилей – 10 години “професионален брак”, както обичаме да казваме, с д-р Венцислав Стоев. Преди 10 години създадохме сдружение Хипократ. Благодарим на всички, които ни се довериха. Заедно, ние положихме основите на професията дентален асистент в България! Имаме смели мечти и големи планове за следващите 10 години и сме сигурни, че бъдещето на сдружение Хипократ ще е още по-впечатляващо!

Галина Станкова
Галина Станкова
10 години “професионален брак с д-р Венцислав Стоев
10 години “професионален брак” с д-р Венцислав Стоев

Припомняме, че прези 10 години от Хипократ обявиха на специална пресконференция в БТА, 15 ноември 2011, че “За първи път в България ще се провежда обучение за придобиване на новата професия – асистент на лекаря по дентална медицина. Тя е регистрирана в Еди­нния класификатор на професиите под № 723010.

Бяха посочени и аргументите: “В България има сериозен недостиг на дентални асистенти през последните 10 години, поради преустановеното обучение на стоматологични сестри през 90-те години. В момента в кабинетите работят асистенти както с общо медицинско сестринско образование, така и такива, обучени след индивидуална подготовка от самите зъболекари”, информира тогава д-р Венцислав Стоев, зам.-управител на центъра.

Бе споменато също така, че “Според изследване на Американската зъболекарска асоциация при нает асистент ефективността на денталния кабинет и броят на обслужените пациенти се увеличава с над 40%. Началото на първата учебна година за обучение на асистенти у нас е 9 януари 2012 г. и кандидатите трябва да се запишат най-късно до 15 декември т.г.

Официално откриване на първата учебна година за обучение на дентални асистенти (помощници на зъболекаря) бе на 8 януари 2012 г. в София, сградата на „Нипроруда”.

29 жени и 1 мъж започват да се обучават на новата професия
29 жени и 1 мъж започват да се обучават на новата професия
29 жени и 1 мъж започват да се обучават на новата професия

В приветствието си към курсистите тогава д-р Илияна Давидова, управител на ЦПО „Хипократ”, акцентира върху важната роля на асистента за работата в денталните екипи.

Работата с партньора в екип е същата като съвместния живот в семейството

По думите на д-р Венцислав Стоев, преподавател към центъра, „съвременна дентална практика е невъзможна без асистент”. „Работата с партньора в екип е същата като съвместния живот в семейството – направи сравнение той. Денталният асистент, както партньорът в едно семейство, може да го издигне или да го провали. Пожелавам на всички вас да издигнете своите партньори на висотата, на която сте самите вие.”

Първият контакт на влизащия с болка, а може би и със страх пациент, ще бъде с денталния асистент

Д-р Пламен Бързашки, един от учредителите на центъра, подчерта: „Първият контакт на влизащия с болка, а може би и със страх пациент, ще бъде с денталния асистент”.
„Вие сте хората – обърна се той към курсистите, – които ще покажете на този човек, че попада на правилното място. Ще реши не само своя проблем, а ще получи разбиране и човешко отношение”.

Когато свикнете със своя зъболекар, никога няма да поискате – докато краката ви държат, главата ви работи, и ръцете ви могат да помагат – да се пенсионирате

Акад. Николай Попов, който ни напусна през 2020 г., заяви тогава в привествието си: „Възхи­тен съм от тази ини­ци­атива, която от­да­вна тря­б­ваше да бъде подета. “За работа с четири ръце е нужно да има асистент и той трябва специално да бъде обучаван – да бъде нещо повече от досегашната стоматологична сестра. В зъболекарската професия – изтъкна акад. Попов – пенсиониране няма. Когато свикнете със своя зъболекар, никога няма да поискате – докато краката ви държат, главата ви работи, и ръцете ви могат да помагат – да се пенсионирате. Запълвате ниша, която досега беше празна и ви чакаше. Ще бъдете много ценни за себе си, за пациентите и за зъболекарите”. Това каза в заключение той.

Хипократ”, честита годишнина от “Стоматологичен свят”!