Зъболечението (зъбовадството) през вековете – в изобразителното изкуство. По случай международния ден на зъболекарите – св. Аполония – подбрахме за вас една виртулна галерия от творби. Нарекохме я „Зъболечението (зъбовадството) през вековете – в изобразителното изкуство“.

Честит празник на всички зъболекари! Нека св. Аполония ви закриля и дава сили в практикуването на прекрасната ви професия!

За света Аполония

В ранните години на Римската империя, християните все още не са били подлагани на преследвания. Едва по времето на Нерон срещу тях започва първото жестоко гонение. Примерът на императора в преследването на християните е бил последван и в пределите на завладените от римляните територии по цялото Средиземноморие. За това съществуват множество описания за репресии навсякъде, където се е разпространявала новата религия. По това време в Александрия живяла една девойка на име Аполония, дъщеря на известен магистрат. Тя приела християнството, убедена в добродетелите, които неговите апостоли проповядвали.

Историята на нейния живот и трагичната й съдба са били най-напред разказани от съвременника на тези събития Dionisius, епископ на Александрия. По-късно описани от Eusebius, гръцки писател и духовник. Когато на местната римска власт в Египет станало известно, че Аполония се е покръстила, тя била призована да се върне към утвърдената в империята езическа вяра. Заплашена била, че в противен случай ще бъде подложена на мъчения и изгорена на клада. Без да се двоуми ни най-малко, Аполония отказала да изостави праведната вяра. В очакване на смъртта коленичила и отправила своите молитви към Всевишния.

Тогава започнали изтезанията, а накрая тази мъченица за християнската вяра е била изгорена на кладата.

Денят, в който се чества паметта на светицата – 9 февруари – е избран за патронен празник на Сдружението на българските зъболекари. У нас той е въведен като празник от сдружението през 1998 г. Тогава се избира и „Зъболекар на годината”.