Книгата на проф. Валентин Мутафчиев: "Минало и Бешело"
Книгата на проф. Валентин Мутафчиев: „Минало и Бешело“

Книгата на проф. Валентин Мутафчиев: „Минало и Бешело“. Представяме на Вашето внимание книгата на проф. Валентин Мутафчиев, излязла през 2020 г. В нея проф. Валентин Мутафчиев е събрал спомените си. Или както пише Христо Ганов в отзив за книгата: „Сега се връща към своя живот – от детството до днешния ден – с вълнуващи спомени, битови наблюдения и зарисовки, човешки взаимовръзки, поведение, етика и естетика на едно отминало време, което има своята анатомична физиономия, психологическа характеристика и свой манталитет и морал, които ни носят познание и повод за размисъл.

Ето какво пише авторът в увод към книгата си

Завръщат се, за да ни топлят

Спомените, скъпи читатели. Спомените. Изтича ежедневието през годините. Забързано, задъхано. Понякога и уморено. Дали е радостно, дали е тъжно, успешно или не – тече си то, тече. А ние продължаваме напред. Не се обръщаме към миналото. Към спомените, които пренебрегнати се сгушват. И тихичко понякога отлитат надалеч. Забързани успяваме да… остареем. Не ни привлича вече „бъдещето“. Не можем времето да спрем. Не можем да го върнем и назад.

Тогава се завръщат спомените. За да ни стоплят с изживяното. И хубави и лоши. Събират ни с приятели и близки, дори когато тях ги няма вече. И отрезвели от амбиции, потопени в реалностите на побелялата ни „младост“, напираме да споделим и хубаво и лошо. Дали си струва, бъдещето ще покаже. Но е добре връстниците да си припомнят, а наследниците им да знаят за миналото. И радостно, и трудно. Но родило настоящето им.

Дали добре съм нарисувал картината на миналото си, не знам. Ще прецените Вие, скъпи ми читатели. Дано е убедителна и ясна. Дано се потопите с удоволствие в спомените ми. В едно не се съмнявайте – описани са искрено и честно.

Валентин Мутафчиев

Проф. Мутафчиев има постоянен интерес към литературата. След стихосбирката си „Извънбрачна любов“, професионалната автобиография „Диря“ и публицистичните книги „Граждани с безплатен вот“ и „Граждани с безмислен вот“ се ражда и поредната „Минало и Бешело“. Действително тя впечатлява с описаното – както обещава авторът – искрено и честно. На места дори – с жестока откровеност. Онова, което обаче ме изненада твърде силно, е, че дори в прозата си той е поет. Ето в строфи част от написаното от него в увода:

„Не се обръщаме към миналото.

Към спомените, които пренебрегнати се сгушват.

И тихичко понякога отлитат надалеч.

Забързани успяваме да… остареем.

Не ни привлича вече „бъдещето“.

Не можем времето да спрем.“

Подготви: Сергей Пенов

Можете да закупите книгата от книжарници „Хеликон“ – вижте тук