Официално: Няма данни за състоянието на денталната помощ по време на пандемията, броя на заразените, преболедували и починали лекари по дентална медицина у нас.

Доц. д-р Христо Хинков
Доц. д-р Христо Хинков

Това гласи отговорът на зададен от „Стоматологичен свят“ въпрос към Министерството на здравеопазването. Въпросът бе има ли данни и какви са те за състоянието на денталната помощ у нас по време на пандемията до този момент. Също така – съществува ли статистика за броя на заразените от Ковид, преболедували и починали лекари по дентална медицина у нас.

От МЗ препратиха въпроса към Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Въпросът бе отправен на 9 юли. И отговорът не закъсня. Получихме го на 16 юли т.г. петък. Писмото е подписано от директора на НЦОЗА доц. д-р Христо Хинков.

В него се казва, че

„Националният център по обществено здраве и анализи извършва своите статистически изследвания съгласно утвърждаваната ежегодно от Министерски съвет Национална статистическа програма, която съдържа параметрите на изследвания. Те са тема, нива, срокове, времеви период и др. Изследванията, които извършва НЦОЗ, обхващат период от една календарна година.

Предвид на гореизложеното Ви информирам, че НЦОЗА не разполага с данни по поставените от Вас въпроси, относно дейността на денталната помощ у нас по време на пандемията – от началото до този момент. Също така с броя на заразените, преболедували и починали лекари по дентална медицина у нас.“

С пълния текст на отговора можете да се запознаете по-долу:

Писмо отговор от Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА)
Писмо отговор от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА)

Отговорът, разбира се, може да се тълкува по различен начин. Един от тях е, че данни за състоянието на денталната помощ у нас по време на пандемията няма, защото в утвърждаваната ежегодно от Министерски съвет Национална статистическа програма, липсва такова зададено изследване. Както и съответно зададена такава тема. За период от една календарна година до този момент.