Първият автономно работещ дентален робот! Разработката е с български принос. Какви дентални дейности ще може да извършва роботът?

Разговаряме с д-р Георги Илиев по повод новината, че през 2024 г. се очаква старт на производството на първия автономно работещ дентален робот в света.
Идеята за този проект е на френския зъболекар д-р Стефан Куби и д-р Галип Гюрел, Турция. Д-р Илиев е поканен от тях като консултант и е пряко ангажиран в създаването на мобилна апликация, свързана с робота – HiSmiley.
Как се развива проектът, какво представляват роботът и мобилната апликация, улеснява ли се работата на зъболекарите и пр. ще разберете от разговора с д-р Илиев.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е IMG_5877-1024x1024.jpg
Д-р Георги Илиев

Д-р Илиев, кога започна всичко?

– Цялата идея датира от 2014-2015 г., доколкото съм запознат. Тя е дело на френския зъболекар д-р Стефан Куби и турския му колега д-р Галип Гюрел, Истанбул.

На какво се базира тази идея. Д-р Галип Гюрел е създателят на мокъпа и концепцията да пилим зъби през мокъп. Логично е, когато имаме една естетична референция, какъвото е мокъпът, от която ние изпиляваме определена дълбочина, напр. за коронките или керамичните фасети, когато има разработена и утвърдена в продължение на повече от 20 години методика, защо не целият този процес да бъде интегриран в една машина, която да може да го изпълни точно и прецизно.

Така се заражда идеята и се търсят компании, които биха могли да реализират този проект. Като цяло роботиката в сферата на медицината пред онези години не е толкова развита. Идеята е доразвита до там, че д-р Стефан Куби и д-р Галип Гюрел успяват да реализират няколко международни патента, за да я защитят и в момента мисля, че те притежават два европейски патента, един в Китай и един американски.

Преди 2 години д-р Гюрел ми се обади една сутрин и ме попита: „Искаш ли да дойдеш с мен за един ден в Париж?” Това беше и началото на реализацията на проекта.

От къде се познавате?

– Аз съм част от екипа, с който той разработи концепцията за персонализиран дизайн на усмивката. Бяхме една група – той от страна на Турция, двама бразилци – д-р Браулио Паолучи и Адриано Шайдер, които са последователи на д-р Кришчан Коучман и DSD, а от българска страна сме моя милост и проф. Димитър Филчев. Ние успяхме да разработим мобилна апликация, с която материализирахме идеята за персонализиран дизайн на усмивката и я направихме приложима в ежедневната дентална практика. В началото се казваше „VisagiSMile”, после доразвихме проекта и създадохме софтуера „REBEL Simplicity”. Това е софтуер за изграждане на дигитален мокъп.

По този и други проекти аз работя с д-р Гюрел, познаваме се, той също така е ментор на д-р Стефан Куби, който също работи в областта на керамичните фасети и мокъпа, дори публикува книга наскоро, от там познавам и него. Ние сме една група добри приятели и аз зная, че те полагат много усилия да реализират идеята за робота.

И така – той ви се обади и какво последва?

– Когато ми се обади, за да отидем в Париж, д-р Гюрел ми каза: „Намерили сме инженери и инвеститор, който може да финансира разработката на един такъв проект”.

Срещнахме се в Париж с екипа, те вече бяха направили няколко прототипа. Проектът бе финансиран от компания, която се занимава с производството на роботизирани ръце. Нещата щяха да потръгнат, но се оказа, че има много рестрикции и изисквания към компаниите, произвеждащи медицинска апаратура и не всяка може да го направи.
Това наложи създаването на нова компания – стартъп – базирана във Франция, с насоченост медицинска роботика.

Стартъпът бе създаден в началото от двамата изобретатели, като те вложиха свой капитал за изграждането му, след това се намери финансиране от френски фондове и започнаха да канят в различните етапи от развитието на стартъпа популярни, известни зъболекари от целия свят и да развиват групата на акционерите. Поканиха ме като консултант, тъй като аз разбирам от Smile Design, от тези мобилни апликации. Пряко съм ангажиран към изграждането на една мобилна апликация – нарича се HiSmiley.

Беше създадена група от хора, които дават идеи, помагат финансово, участват като акционери. Проф. Димитър Филчев е също част от екипа и допринася с идеи. По този начин започна изграждането на робота.

Наето бе помещение в гр. Монпелие, Франция, бяха наети софтуерни и машинни инженери, като екипът вече наброява повече от 35 човека. Така бе създаден първият работещ прототип, който успях да видя на живо през месец януари тази година по време на моята визита в Монпелие по покана на д-р Куби. За съжаление, тъй като в момента протичат процедурите по патентоване на робота, аз не мога да предложа снимки на самата машина, да покажа и да разкрия подробности по технологията на разработката.

– Какво представлява мобилната апликация HiSmiley?

– Идеята е взаимствана от маркетинговия подход на Invisalign. Знаете че компанията Invisalign расте все повече и повече, защото тя е единствената дентална компания, която промени концепцията и се обърна към пациентите, а не към зъболекарите. Когато пациент дойде при мен и ми каже: „Можете ли да ми предложите Invisalign?“, той търси от зъболекаря специфичната услуга. HiSmiley ще представлява всъщност това – една елементарна апликация с няколко филтри. Когато се погледнеш на телефона, тези филтри ти поставят едни красиви зъби в устата. Тя има и дентална част, чрез която зад тази картинка реално могат да се материализират зъбни форми.

Ако за пациента това е една играчка – поглеждаш в телефона, харесваш си дизайна на усмивката, и търсиш в листа от зъболекари в твоя район кой притежава необходимата технология, апаратура и квалификация и би могъл да реализира желаната от теб усмивка, апликацията води пациентите при робота.

– Какви дейности може да извършва този робот в денталната медицина?

Пълният текст на разговора можете да прочетете в предстоящия бр. 2 за 2023 г. на “Стоматологичен свят” на PDF

На общата снимка: От ляво на дясно: Д-р Георги Илиев, Ghislain – патентен специалист на разработката, д-р Стефан Куби и Melanie – IP инженер. Обсъждат се патентите и иновациите, свързани с робота – в клиниката на д-р Куби, Марсилия.

Абонамент 2023 за “Стоматологичен свят” на PDF (електронно издание)

Цена за 8 броя – 96 лв. с ДДС

„ЕВЪР – НИКОЛАЙ ПЕНОВ” ЕООД
Райфайзенбанк (България) ЕАД
RZBBBGSF
BG71RZBB91551006818927

Основание – онлайн абонамент

* Д-р др. Георги Илиев DMD, PhD завършва с отличие Факултет по дентална медицина – МУ, София, България през 2005 г.
През 2006 г. е назначен за асистент в катедрата по Протетична дентална медицина на ФДМ – МУ, София, България.
През 2009 г. придобива следдипломна специализация по Протетична дентална медицина.
През 2017 г. успешно защитава дисертация на тема „Планиране на естетична зъбна композиция, съобразена с личността на пациента“ и получава Докторска степен.
Награден е с почетна грамота като университетски преподавател за цялостен принос в денталното образование в България
.


Член е на Българския зъболекарски съюз, Българското научно дружество по дентална медицина и е почетен член на Асоциация София Дентал Мийтинг.
Асоцииран член е на Европейската академия по естетична дентална медицина (EAED).


Той е съосновател на международния дентален проект „VisagiSMile” и „REBEL”.
Управлява успешна частна дентална практика в два български града – София и Враца от 2006 г., специализирана в областта на протетичната и естетична дентална медицина.

1

първият първият първият първият първият първият първият робот робот робот робот робот робот робот робот робот робот