Първото в България училище по постурология бе официално открито. Датата е 8 април 2022 г., мястото – Медицински университет – София, аулата на клиниката по неврология.

История, която започва преди 15 години

В своето обръщение към аудиторията д-р Венцислав Стоев, председател на Българската асоциация по постурология, сподели “една история, която започна преди 15 години”:

Бях на курс по имплантология в Италия при д-р Михаел Лопес. След курса той ме попита “Как сте, д-р Стоев, с постурологията в България?”. Отговорих: Аз не зная какво е това.

Той ме заведе в една от стаите в клиниката си, където видях оборудване каквото не бях виждал до тогава. Там видях компютърна програма и ми бяха представени случаи, в които се доказа още веднъж връзката между всички части на тялото. Показано ми бе как работят заедно лекари, зъболекари, кинезитерапевти, невролози, офталмолози. Посетих и Центъра за обучение по постурология.

Когато споделих с колеги в България идеите си, ме посрещнаха като бяла врана, но за мен това се превърна в мечта.

С д-р Пауло Заварела искахме да направим в София начален семинар по постурология. След 6 месеца подготовка успяхме да привлечем само 4 души и се отказахме.

След 12 години – отново опит

Но мечтата остана, след 12 години реших да опитам отново. Първите 70 души събрахме на 9 декември в парк-хотел “Москва” през 2017 г. Днес правим 5 години от това първо събиране. Събрах и първите идеалисти, които се обучиха в Италия. След пристигането си създадохме Българската асоциация по постурология.

Днес поздравявам първите курсисти на първото на Балканите училище по постурология!

Д-р Мариета Мандова
Д-р Мариета Мандова

Д-р Мариета Мандова, изпълнителен директор на на Центъра за обучение по клинична постурология и интегративна медицина „СИНЕРГИЯ“, подчерта че в постурологията се използва интердисциплинарен подход. Различни специалисти от различни области на медицината с общ поглед и постурологичен поглед намират най-прекия път към изцелението на пациента.

– Ще ви бъде трудно – обърна се тя към първите курсисти – но не заради материята, с която ще се запознате. Най-вече заради това, че неминуемо ще се срещнете със скептицизма на пациенти и на колеги. Но ви уверявам, че тези усилия си заслужават. Защото пациентите бързо разбират този, който има нов поглед към нещата и го търсят.

Д-р Паоло Заварела
Д-р Паоло Заварела

Д-р Паоло Заварела определи постурологията така: Постурологията е една крачка назад, за да погледнете по-голямата картина в здравето на пациента”.

Записалите се в курса по постурология са както зъболекари, така и от различни специалности в медицината.

Организатори на обучението са Българската асоциация по постурология и школата EDUCAM, Рим, Италия.

Обучението е по сертифициранa програма на школата EDUCAM, Рим, Италия  и  Университета „Jean Monnet”, Брюксел, Белгия.

То ще се провежда в 8 модула по 25 учебни часа – общо 200 часа за целия курс. В петък, събота и неделя до обяд, в края на всеки месец, без август.

Преподаването ще се извършва от италиански и български лектори. Изпитът за получаване на европейски диплом по клинична постурология ще се проведе от представители на школа EDUCAM и Университета Жан Моне, Белгия.

Обучението е предназначено за лица с медицинско образование. Това са лекари от всички специалности, лекари по дентална медицина, кинезитерапевти, физиотерапевти, рехабилитатори и др.

Вижте видеото

Д-р Венцислав Стоев открива първото в България училище по постурология