Робот за обучение по детска дентална медицина с технология на Festo ще подготвя бъдещите стоматолози, съобщава сайта Дигитална индустрия.

За да помогне на бъдещите зъболекари и техните асистенти при стоматологичното лечение на малки деца, японската компания tmsuk е разработила хуманоиден робот. Той може реалистично да симулира поведението на децата, в т.ч. треперене, внезапно потрепване или затваряне на устата. „Реалистичните движения на манекена се симулират с помощта на пропорционални регулатори на налягането VEAA и VEAB с пиезо технология на Festo. Този вид симулационен робот е изключително полезен при подготовката на стоматолозите за работа с малки пациенти, които изпитват силен страх или безпокойство и чието кръвно налягане може рязко да се понижи и да доведе до шоково състояние“, пишат от сайта.

При обучение по дентална медицина и орална хирургия е невъзможно практическите упражнения да се осъществяват с реални хора. Японската компания tmsuk е позната на пазара с редица сервизни роботи, например транспортни роботи и роботи, които са предназначени да се грижат за възрастни хора. Подобно на много класически роботи, всички те са оборудвани с електрически оси. Компанията продължава развитието си в областта на медицинската симулация чрез роботи за обучение.

За целта инженерният й екип е разработил пневматичния робот за обучение по детска дентална медицина Pedia Roid. Той е висок 110 cm и тежи 23 kg. Тези мерки отговорят на височината и теглото на петгодишно дете, като понякога по време на симулациите се налага манекенът да бъде държан за крайниците, точно като децата. В този случай пневматичният дизайн на Pedia Roid се е доказал като по-здрав и гъвкав от технологията на електрическото задвижване.

Плавни движения с пиезо технологията

Тайната на плавните и реалистични движения на манекена е в пиезо технологията на пропорционалните регулатори на налягане VEAA и VEAB на Festo, които са използвани в робота. Те управляват повечето от 24-те пневматични цилиндъра в него. Така осигуряват напълно реалистични движения на ръцете, краката и пръстите, както и на устата, клепачите и ирисите. Практически безшумни и с ниска консумация на енергия, пропорционалните регулатори на налягането позволяват да се симулира напълно реалистично естественото човешко поведение. Те не издават щракащите звуци при превключване, които са характерни за класическите пневматични електромагнитни вентили. Това е така, тъй като огъващият актуатор се движи свободно и без никакви ударни шумове.

„Не бихме могли да реализираме този хуманоиден робот без пиезо технологията на Festo“, обяснява Юсуке Иши, мениджър в tmsuk. Пропорционалните регулатори на налягането VEAA/VEAB са 3/3-пътни вентили със сензор за налягане и управляваща електроника.

„Благодарение на пиезо технологията, те практически не изискват енергия за поддържане на активното състояние в сравнение с електромагнитните вентили. Вентилът с пиезо технология работи като кондензатор. Той се нуждае от енергия само в началото, за да зареди пиезоелектричната керамика. Не е необходима допълнителна енергия, за да се поддържа състоянието му.

В резултат на това вентилите не се загряват, като консумират до 95% по-малко енергия от електромагнитните вентили, които изискват постоянно електрически ток“, поясняват българските специалисти от компанията Фесто ЕООД.

„Първите 50 робота за обучение по дентална медицина ще бъдат изпратени за използване в университети и колежи в Япония, Югоизточна Азия и Близкия изток. След тях ще последват и други университети в страни по целия свят“, допълниха още от Фесто ЕООД.

Цялата статия можете да прочетете тук