Преди 6 години – през октомври 2014 – Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ) и Съюзът на зъботехниците в България (СЗБ), отбелязаха Световния ден на усмивката. В хармония със слогана на празника „Направи добро, помогни на някого да се усмихне”, те дариха 990 овощни дръвчета за засаждане в земя, собственост на Троянския манастир. И участваха в засаждането. Площта бе 12 декара.

Преди 6 години – през октомври 2014 - Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ) и Съюзът на зъботехниците в България (СЗБ), отбелязаха Световния ден на усмивката

Идеята бе на тогавашния президент на СЗБ г-н Иван Беров, който освен зъботехника е завършил и теология, приятел и събрат на Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, тогава игумен на Троянския манастир.

началото на символичното засаждане на овошките
По думите на игумена „за ведрост” началото на символичното засаждане на овошките (те бяха засадени професионално в последствие) бе поставено със запалване на огън.

обща снимка на членове от АДМБ

В краят на август 2020 група съмишленици от АДМБ дойде на засадената преди време площ и видя – овошките, с красиви корони, бяха издигнали ръст. И родили плод.

д-р Венета Павлова и д-р Валентин Павлов

Поводът АДМБ да бъде на това място бе, за да проведе традиционната си неформална лятна среща. Всъщност – да види как през годините природата увенчава с растеж и плодове общите и искрени човешки усилия.

За да се помни, трябва да изпишем приноса на онези, които са положили тези общи човешки усилия. 990-те овощни дръвчета бяха подсигурени както следва: от АДМБ – 300, СЗБ – 200, РК на БЗС-София – 200. Лични дарения бяха направени от Стоян Христов, Сливен – 50, Петър Йорданов, В. Търново – 100, Иван Беров – 100. 40 дръвчета бяха дарени от собствениците на разсадниците.

Преди 6 г. групата единомишленици от АДМБ бе в придружението на игумен Сионий. Тогава той им пожела:

 „Пожелавам Божията благодат да бъде над всички вас, над семействата ви, над дeцата ви и над целия православен български народ. Да бъде пазен от Бога и да върви укрепен със силата на православната си вяра.“

Укрепена с тази силна вяра, Асоциацията на денталните мениджъри в България вървеше по своя път. И ето – през 2020 г. тя навършва 10 години от учредяването си – плод на общи и искрени човешки усилия.