Изисква ли внедряването на нови финансови технологии сериозни инвестиции и ресурс? Точно обратното! Финтех решенията са достъпен и ефективен начин за оптимизиране на разходите. Доказва го онлайн платформата Paysera, която за последната година спестява на българските си клиенти близо 4 млн. лева от такси и комисиони, в сравнение с традиционните финансови институции. Повече от 6 години компанията помага на бизнесите да управляват по-добре средствата си изцяло дигитално. Мартин Богданов, изп. директор на Paysera България*, разказва за потенциала на финтех услугите.

– Г-н Богданов, можем ли да кажем, че в настоящите условия дигитализацията е новото неизвестно във формулата за растеж?

– Дигитализацията е неизменна част от бъдещето на финансовите услуги. В този смисъл, инвестициите в нови технологии трябва да са задължителна част от стратегията на всяка успешна компания. От една страна, дигитализацията дава устойчивост на бизнеса – това е особено важно в моменти на кризи и икономически сътресения, каквито преживяваме сега. От друга страна, тя осигурява повече гъвкавост – едно от решаващите условия за конкурентоспособността на компаниите.

За да бъдем по-конкретни, ще дам пример с три предизвикателства за бизнеса, които могат да се преодолеят чрез финтех услугите. Това са време, ресурс и пространство. Дигитализирането на финансите позволява да се пести време за нареждане и получаване на парични преводи. Лесно се преодоляват границите на държавите и далечните разстояния. И процесите изискват по-малко ресурс – както човешки, така и финансов.

– Как секторът на денталната медицина може да се възползва от финтех възможностите?

– Денталната медицина е иновативен сектор с потенциал за много нови технологии. Ето защо смятам, че предприемачите могат да разширят хоризонтите си по отношение и на разплащанията. От откриване на сметка и ежедневно банкиране, до изготвяне на счетоводни справки и интеграция на нови платежни методи. Всичко това вече е възможно в изцяло електронна среда.

За разлика от традиционните финансови институции, онлайн платформите са много по-гъвкави и могат да предложат решения, съобразени изцяло с нуждите и модела на бизнеса. Още повече, в контекста на растящите банкови такси, финтех услугите поддържат значително по-достъпни цени. Това е важен стимул за компаниите, които искат да оптимизират разходите си за разплащания.

Как Paysera помага на бизнеса?

Нашата основна цел е да правим дигиталните плащания лесни и достъпни и така помагаме на бизнесите да бъдат по-конкурентни

– Поставяме клиента и неговите нужди в центъра на стратегията ни за развитие. Благодарение на това печелим доверието на повече от 7300 иновативни компании в България и над 45 хил. физически лица.

Създадохме 360-градусова дигитална сметка. Чрез нея осигуряваме пълен спектър от платежни услуги за физически и юридически лица, конкурентни на традиционното банкиране, но без месечна такса за откриване и поддръжка. Сметката разполага с IBAN в лева, евро, румънска лея, унгарски форинт и се управлява през онлайн и мобилно банкиране. Тя дава възможност за парични преводи в 25+ валути до над 180 държави, интеграция за приемане на плащания онлайн и чрез ПОС терминали в търговски обекти.

Отворен ли е бизнесът у нас към финансови иновации?

– Пандемията доведе до значително ограничаване на плащанията в брой и промяна в нагласите както на потребителите, така и на бизнесите. Безконтактното плащане за покупки и услуги вече не е само удобство, а се превръща в задължително условие за по-бързо и лесно клиентско преживяване. Последната статистика на Българската народна банка (БНБ) показва, че само за една година броят на плащанията с карти на физически ПОС терминали расте с над 30% и надхвърля 142.8 млн. през първите шест месеца на 2022 г.

Все повече бизнеси осъзнават нуждата от внедряване на нови технологии в разплащанията и избират дигиталните платежни услуги на Paysera. В резултат, за 2022 г. отчитаме рекорден обем транзакции от българските ни клиенти – 1.162 млрд. лева и 36% ръст спрямо предходната година. През изминалата година започнахме работа с няколко дентални клиники и частни кабинети за приемане на безкасови плащания и разплащания с доставчици в чужбина. В дългосрочен план очакваме интересът към дигиталните плащания да расте и заради по-добрата отчетност на бизнесите – ключов приоритет както за нас, така и за целия финтех сектор.

* Paysera получава редица признания за работата си. Избрана е за Финтех компания на годината от Годишните награди на b2b Media 2022. Компанията спечели Наградата за публиката в Годишните финтех награди за 2022 г. в Литва, а услугата за плащане с иницииране е отличена в конкурса Digitalk&A1 Awards 2022.