Най-възрастният действащ зъболекар в област Монтана с 60-годишна практика- д-р Тодор Тодоров, представен от БНР.

“Днес ви срещаме с един много интересен човек, събрал много опит, много мъдрост, но успял да запази човечността и трудолюбието си. Това е най-възрастният действащ стоматолог в област Монтана – д-р Тодор Тодоров. Той има 60-годишна практика и продължава да работи за тонус, както казва самият той”. 

Така започва материалът на Българското национално радио, посветен на д-р Тодор Тодоров.

“Роден и израснал в селото, което сега е под водите на язовир Монтана – Живовци, мечтата на д-р Тодор Тодоров да стане зъболекар се ражда с една интересна история. Падане от кон, счупена ръка и доктор, събуден посред нощ, който не се ядосал, че го будят – това е случката, която кара нашият събеседник да иска да лекува хората. 

Започнал е професионалния си път далеч от родния край. През 1961 година заминава за силистренското село Средище, където е работил 5 години. След това се връща в Монтана, а там практикува стоматология до днес.


“Моята гордост в живота е, че цялата фамилия 10-12 души сме с бели престилки – лекари, зъболекари и аптекари. Двамата сина са лекари, снахата на малкия ми син е доцент, преподавател и лекар. Внучката ми зъболекар, другата внучка е аптекарка…За мен оценката е, като тръгне човека да ми каже: “Бъди жив и здрав” и това ми струва повече…”, споделя д-р Тодор Тодоров.

Д-р Тодоров бе отличен с благодарствен плакет от директора на Районната здравноосигурителна каса Любомир Стефанов, за 20 години партньорство и  професионализъм в стоматологичната помощ, по повод Професионалния празник на българския зъболекар – 11 април”, се казва още в материала на БНР.


Цялата публикация можете да прочетете тук. Разговорът с д-р Тодор Тодоров чуйте в звуковия файл.