7 причини вашата дентална практика да не извлича облага от социалните медии. Анализ, направен в ерата на трансформация в маркетинга.

Много бизнеси, които са успели не само да оцелеят, но и да процъфтяват, могат да посочат повишените инвестиции в социалните медии като поне част от причината за техния успех. Това включва и всяка дентална практика!

Тенденцията към големи инвестиции в социалните медии може да се очаква да продължи

  • 91% от ръководителите планират да увеличат бюджета за маркетинг на своята компания в социалните медии през следващите 3 години. Повечето планират увеличението да надхвърли 50%.
  • 85% от ръководителите казват, че основният източник на бизнес разузнаване за тяхната компания определено ще бъдат социалните данни.
  • 78% от потребителите са по-склонни да купуват от бранд, ако са имали положителен опит в социалните медии с него. 77% ще изберат този бранд пред конкурента.

Това вероятно не е изненада. Може би вече сте похарчили време и пари в социалните медии, но не виждате възвръщаемост на инвестицията за вашата дентална практика. Преди да се откажете и да предположите, че социалните медии не работят, прегледайте своя подход. Има много причини, поради които социалните медии може да не са от полза за вашата дентална практика. Това може да бъде отстранено, след като идентифицирате причините.

Липса на стратегия

Изключително често срещана грешка е да се мисли, че дадено действие е стратегия. Стратегията е сплотен план, пътуване, съставено от свързани действия, които ви движат по пътя към успеха. Публикуването във Facebook и Instagram не е социална стратегия. То е по-скоро просто поредица от независими действия. Екипът на вашата дентална практика може да бъде разочарован, когато му кажете да „публикува нещо“ в социалната мрежа.

За да развиете вашата социална стратегия, трябва да разберете какво искате да постигнете. След това можете да съставите пътна карта за това как да стигнете от мястото, където практиката ви е сега до мястото, където искате да бъде. И да разберете кога и как да използвате социалните медии, за да стимулирате този напредък.

Липса на цели

За да създадете ефективна стратегия, имате нужда от определени цели. Тези цели трябва да бъдат силно съобразени с бизнес целите на вашата практика. Не бъркайте стратегическите ходове (увеличаване на харесванията на страницата ви) с действителните цели (резервиране на 10 срещи за нови пациенти всеки месец). Вашата практика е бизнес и тя трябва да има бизнес план. Прегледайте плана си и определете кои цели могат да бъдат преследвани и подкрепени чрез използването на социални стратегии. След това работете върху изграждането на кампании в социалните медии, предназначени да ви приближат до постигането на тези цели.

Започнете, като идентифицирате двете си основни цели със социалните медии. За много практики това е повишена ангажираност на съществуващите пациенти и увеличаване на „от уста на уста“. За други това е управление на репутацията и придобиване на нови пациенти. Различните цели означават различни планове и бюджети.

Липса на фокус

Твърде много практики се оказват претрупани със социалните медии, защото се опитват да правят всичко наведнъж. Резултатът е, че нищо не върви добре, защото ресурсите са твърде слаби и нито една платформа не получава вниманието, фокуса и бюджета, необходими за успеха. Не забравяйте, че маркетинговата валута се предлага в две форми – време и пари. Много хора преследват социалните медии, мислейки, че това е „безплатно“, само за да открият, че това е невероятно скъпа инвестиция на време, защото се опитват да бъдат навсякъде.

Изберете една платформа, за да започнете (Facebook обикновено е най-добрият залог за общи дентални практики). Съсредоточете времето, енергията и маркетинговите си разходи върху разработването на силна стратегия, която подкрепя вашите практически цели. След това можете да се разклоните и да добавите Instagram, Twitter, TikTok и други. Като вложите в една платформа най-добрите си усилия, можете да генерирате реални резултати и да създадете основна аудитория. Това, което научавате от една платформа, може да бъде приложено на други платформи, докато експериментирате с нови формати.

Грешна аудитория

Рекламата във Facebook (или друга социална платформа), без да определите аудиторията ви, изхвърля вашите маркетингови пари. Facebook Insights може да бъде безценно, докато дефинирате и усъвършенствате целевата си аудитория. Също така може да ви помогне да намерите начини да се възползвате от съществуващите интереси на аудиторията.

Можете да изолирате и изследвате следните аспекти:

  • Демографски данни. Ако искате да се насочите към потенциални пациенти или членове на семейството на потенциални пациенти, може да е полезно да намерите аудитории въз основа на възраст, пол и начин на живот.
  • Местоположение. Средният крайградски зъболекар създава основна група пациенти, която живее в радиус от 5 км. Ако практикувате в селски район или сте добре познат специалист, предлагащ услуги, за които хората са готови да пътуват, можете да разширите местоположението си, за да достигнете до по-голяма аудитория.
  • Харесвания на страници. Знаейки какви други интереси има вашата целева демографска група, може да ви помогне да разкриете възможности за партньорства. Ако забележите силна подкрепа за местен приют за животни или детски спортен отбор, помислете за това да станете спонсор или да проведете съвместно събитие.

Грешно съдържание

Какъв вид съдържание публикувате? Съдържанието трябва да има две цели. На първо място да създаде усещане за връзка с вашата аудитория. И на второ – да я покани да се присъедини към вашия разговор. От решаващо значение е и да обърнете внимание на това, което алгоритъмът на избраната от вас платформа ви възнаграждава, когато имате по-голяма видимост. Така да използвате това за по-голям обхват.

Публикациите във Facebook с изображения получават близо 2,5 пъти повече ангажираност от публикации без изображения

На различните платформи визуалното съдържание постоянно превъзхожда останалите видове. Трябва да споделите съдържание, което разпознава хората, а не само зъбите им, като основен фокус на вашата дентална практика. Дизайнът на страницата на хронологията на Facebook „насочва прожекторите“ върху визуално съдържание като изображения и видеоклипове. Публикациите във Facebook с изображения получават близо 2,5 пъти повече ангажираност от публикации без изображения. Едно проучване на множество типове публикации във Facebook разкрива, че тези със снимки привличат най-много ангажираност спрямо всеки друг вид публикации. Това представлява 87% от всички дейности.

Уверете се, че съдържанието ви е визуално. Включително снимка или кратко видео; интерактивни, насърчаващи зрителите да се ангажират. И целенасочена, с призив за действие, за да подкани към конкретен отговор. Не пренебрегвайте значението на генерирано от потребителите съдържание, особено снимки и отзиви. Онлайн прегледите могат да помогнат на новите пациенти да намерят вашата дентална практика и да доведат до разпознаване и доверие на марката ви.

  • 97% от потребителите четат онлайн отзиви за местни търговски обекти.
  • 85% от потребителите се доверяват на онлайн отзивите наравно с препоръките от уста на уста.
  • Почти седем от 10 души ще напишат отзив, ако бъдат помолени.

Винаги получавайте изрично разрешение да споделяте снимки, направени във вашия офис. Насърчавайте пациентите да споделят свои собствени снимки на вашата страница. Публикувайте ясни правила, които защитават както вашите, така и техните права, когато става въпрос за UGC. Целта е да изградите взаимоотношения, основани на доверие, както когато вашите пациенти са на стола, така и извън него.

Служителите във вашата дентална практика могат да бъдат един от най-големите ви активи в социалните медии. Всъщност 45% от потребителите са по-склонни да изследват продукт или услуга, когато служителите на компанията публикуват. Насърчавайте служителите си да участват във вашите социални начинания и ги обучавайте да участват по подходящ и правилен начин. Така можете да накарате целия си екип да работи заедно, за да подобри обхвата и преживяванията на пациентите.

Липса на фуния за продажби

Много практики, нови в социалните медии, работят с презумпцията, че публикациите, последователите и харесванията автоматично и директно генерират продукция. Социалните медии обаче са водеща атракция и подхранващо пространство. Почти всички привличания на пациенти ще изискват цифрова фуния за продажби с много повече стъпки, отколкото просто публикуване във Facebook.

Вашата фуния за дигитални продажби трябва да отглежда /възпитава/ бъдещите пациенти през етапите на информираност, събиране на информация, вземане на решения и действия, като осигурява всичко необходимо, за да се почувстват добре при вдигане на телефона, за да се обадят в офиса ви, или да попълнят формуляр за заявка за среща. Това не е процес с натискане на бутон.

Неуспех при тестване, проследяване, настройка

Ако не правите редовно тестване, проследяване, коригиране на целия си маркетингов план за денталната практика, може да загубите маркетингови пари от преразход и неефективни тактики. Силната стратегия за социалните медии включва тестване за всяка кампания, проследяване на резултатите въз основа на всеки вариант (аудитория, час от деня или ден от седмицата, визуални елементи, текст) и коригиране на вашия подход. Винаги се стремете към подобрения – от вашите социални рекламни кампании до броя на отваряне на имейлите ви, до времето, прекарано от посетителите в уебсайта на практиката ви.

Отделете малко време, за да разгледате плана си за социални медии. Ако създадете стратегия, стесните фокуса си, идентифицирате целите и аудиторията си, създадете и подготвите страхотно съдържание и подхранвате своите потенциални клиенти чрез фуния за продажби, поддържана от кампании, които постоянно се тестват, проследяват и коригират, успехът със социалните медии може да бъде ваш през 2021 г.

Източник: www.dentaleconomics.com

Още по темата