Kodak Dental Systems – така трябва да изглежда доверието

АЛБА ТМ е създадена на 10 юни 1991 г. с екип от висококвалифицирани специалисти за сервиз на медицинска рентгенова апаратура. През 2021 г. фирмата чества 30 години от създаването си.
През 1994 г. АЛБА ТМ става официален представител на KODAK за България и се превръща в лидер на пазара за медицинска и стоматологична апаратура и консумативи. През 2007 г. ONEX придобива медицинския клон на KODAK и се ражда марката CARESTREAM.
АЛБА ТМ става представител за България на корпорацията.

По повод 30-годишния юбилей на АЛБА ТМ публикуваме едно интервю от 2005 г. с г-н Франц Герстбауер

Тогава той е регионален бизнес мениджър на Kodak Dental Systems за Централна Европа. Днес е регионален бизнес мениджър на Carestream Dental.
Интервюто е показателно с факта, че и до днес АЛБА ТМ не е изневерила на мисията, която очертава г-н Герстбауер през 2005 г. А именно „да бъде компанията, в която клиентите вярват най-много”, както и „да е близко до клиентите си – с добрия сервиз и с всичко, което е необходимо и което прави за тях”.

Г-н Герстбауер, бихте ли се представили на читателите на „Стоматологичен свят”?

Аз не съм толкова важен, в случая по-важен е Kodak.

Разбирам, но все пак кажете нещо за себе си?

Казвам се Франц Герстбауер, роден съм във Виена, Австрия. Регионален бизнес мениджър съм на Kodak Dental Systems за 13 страни от Централна Европа, включително Израел.

За първи път ли посещавате България?

Много пъти посещавам България, харесвам страната, хората ви и вашата шопска салата.

Професията стоматолог в България е феминизирана. Какво е впечатлението ви от българските жени, които практикуват тази професия?

Мисля, че затова и вашите дентални изложения са прекрасни и с толкова чар, тъй като ги посещават много хубави жени.

Какво се крие зад името Kodak Dental Systems?

Kodak Dental Systems е една малка част от големия Kodak. Тази така наречена малка част обаче има 100-годишна история. Основателят на компанията Джордж Истман се е интересувал много от стоматология. Той основава първата дентална клиника в Рочестър, щата Ню Йорк, както и дентална клиника в Лондон, Eastman Dental Clinics. През 1920 г. Истман създава и център за обучение на стоматолози в Рочестър. Името Kodak е сътворено от Истман и му отнема дълго време. Желанието му е било то да се произнася на всички езици по един и същи начин, като първата и последната буква се повтарят.

„Вие натискате копчето, ние правим всичко останало”. Този известен слоган, създаден също от Джордж Истман, остава ли валиден и за Kodak Dental Systems?

Въпреки тези години на много иновации, трябва да кажа, че и днес този слоган е жив и валиден, въпреки че има и много други слогани.

Кажете някой от другите слогани?

„Kodak Dental Systems – така трябва да изглежда доверието, което искаме”, т.е. контекстът е, че клиентите трябва да ни вярват. Ние сме близко до тях – с добрия сервиз и с всичко, което е необходимо и което правим за тях.

Доверие съществува между приятели. Може ли да се каже, че вие смятате клиентите си за ваши приятели?

Да, разбира се. Ние се фокусираме върху нуждите на клиентите и върху това, което те желаят и им трябва.

Какво е присъствието на Kodak Dental Systems сред стоматолозите от Източна и Западна Европа?

За страните от Централна и Източна Европа ние имаме компании като АЛБА ТМ, която ни представлява на пазара и следва нашата политика. Специално за АЛБА ТМ мога да кажа, че тя е компания с дълъг опит както в аналоговия, така и в дигиталния световен дентален бизнес.

В западния свят Kodak е известна марка и лидер като Coca Cola, Mercedes, Microsoft и др. Позицията на Kodak в немскоговорящите страни в световен план също е лидерска. В страни като Австрия и Германия 97% от стоматолозите вече имат рентгенови апарати и в този аспект нещата при тях са по-различни. Kodak е лидер в останалите западни страни, като продукцията му доминира в 80% от стоматологичните практики.

Какво отличава продуктите на Kodak Dental Systems от тези на конкуренцията?

На мен ми е трудно да направя сравнението. Искам обаче да кажа, че ние сме се концентрирали върху получаването на добрия образ. Предлагаме широко портфолио – високочестотен кугел, интраорална видеокамера, цифрова панорамна система, дентални цифрови фотографски камери и др.. Това означава от А до Я в технологията за получаване на най-добрия образ. Нашата мисия е да бъдем компанията, в която клиентите вярват най-много. Отново се връщаме към най-голямото – доверието.

Какви са амбициите на Kodak Dental Systems в България?

Чрез нашия прекрасен представител АЛБА ТМ ние сме готови да получим доверието на стоматолозите в България.

А каква ще бъде стратегията, за да го получите?

– Ние даваме златни стандарти на продуктите, което включва най-добрия сервиз. Kodak и АЛБА ТМ имат най-добрите инструменти и маркетингови средства, за да поддържат този златен стандарт. Ние ще отговаряме и на всички въпроси, които ни задават българските стоматолози.

-….И може би този златен стандарт и най-добри продукти на Kodak Dental Systems да се представят в най-доброто стоматологично издание у нас – „Стоматологичен свят”.

Ние няма да спрем с иновациите, ще рекламираме в „Стоматологичен свят” и ще продължим да представяме всичко най-ново.