Изплаквания на носа и води за уста, които пряко въздействат върху основните места за приемане и предаване на човешки коронавируси (HCoV), могат да осигурят допълнително ниво на защита срещу вируса. Води за уста и 1% разтвор за изплакване на носа с бебешки шампоан инактивира HCoV над 99,9%. В проучване, публикувано в сп. Journal of Medical Virology, е тествана способността на изплакванията на носа  и устата да инактивират високи концентрации на HCoV, използвайки време на контакт от 30 s, 1 min и 2 min. Намаляването на титрите е измерено чрез използване на анализ за инфекциозна доза 50 на тъканна култура (TCID50).

1% разтвор за изплакване на носа с бебешки шампоан инактивира HCoV над 99,9% с 2-минутно време за контакт.

Няколко води за уста, които се продават без рецепта, включително Listerine и подобни на Listerine продукти, са били много ефективни при инактивиране на инфекциозен вирус с повече от 99,9% дори при 30-секундно време на контакт.

Кой е извършил проучването

Учените демонстрират, че няколко общодостъпни здравни продукта имат значителни вирусицидни свойства по отношение на HCoV. Проучването е извършено от учени от Катедрата по микробиология и имунология, Медицински колеж в Пенсилвания, САЩ. И Катедрата по микробиология и молекулярна биология, Университет Бригъм Йънг, Юта, САЩ.

Рисковите групи към HCoV

Някои от най-честите симптоми на болестта на ТОРС-CoV-2 като кашлица и кихане, са свързани с образуването на аерозоли. Инфектираните, но показващи само леки или никакви симптоми, могат лесно да разпространят вируса чрез аерозоли. Носната и устната кухина са основните входни точки за HCoV. Това излага на риск лекарите, медицинските сестри, зъболекарите, денталните асистенти и др. Те трябва да бъдат в непосредствена близост до лицето, за да вършат работата си. Излага на риск и семействата им или някой друг, който може да влезе в контакт с асимптоматично заразено лице. Въпреки че в момента се разработват ваксини, окончателното им проектиране и тестване вероятно ще отнеме до 1 година или повече. Междувременно ще бъде изключително важно да се разработят методи за намаляване на скоростта на предаване.

Използването на интраназални повърхностноактивни вещества, вкл. 1% бебешки шампоан, е доказано, че е безопасно и ефективно като средство за лечение на хроничен риносинузит. Използването на води за уста ускорява процеса на заздравяване на рани. Има антисептични свойства, предотвратява гингивит и убива микроби, които причиняват лош дъх.

Изследване на вирусицидните свойства на изплакванията на устата и носоглътката in vitro

Съществуват обаче ограничени доказателства, които показват, че те инактивират вируси, вкл. HCoV. Затова учените са решили да изследват вирусицидните свойства на изплакванията на устата и носоглътката in vitro. Използвани са обикновени продукти за гаргара без рецепта, физиологично изплакване на носа с 1% разреден разтвор на бебешки шампоан на Джонсън. Те откриват, че няколко от тези често срещани продукти имат силни вирусицидни свойства, инактивиращи 99.99% от инфекциозен HCoV. Според изследователите тези изплаквания могат да служат като допълнение към други здравни и обществени антивирусни предпазни мерки.

Изпитваните в проучването продукти

Изплакванията за нос, тествани в проучването, са направени с назален иригатор Neti Pot (CVS Health) и бебешки шампоан на Johnson (Johnson & Johnson Consumer, Inc). Neti Pot е използван в съответствие с инструкциите на производителя. Бебешкият шампоан на Джонсън се разрежда до 1% в PBS (116 mMol NaCl, 12 mMol Na2HPO4, 1.5 mMol KH2PO4 [рН 7.4]).

Изпитваните в проучването продукти за гаргара на уста са Peroxide Sore Mouth Cleanser (CVS Health), разтвор на H2O2, разреден до 1,5% в PBS (Cumberland ‐ Swan, Inc), Orajel Antiseptic Rinse (Church & Dwight Co, Inc), Betadine 5% ( Alcon Laboratories, Inc), Crest Pro-Health (Proctor & Gamble), Listerine Antiseptic (Johnson & Johnson Consumer, Inc), Listerine Ultra (Johnson & Johnson Consumer, Inc), Equate (Wal-Mart) и Antiseptic Mouthwash (CVS) Здраве).

Пълният текст на статията можете да прочетете тук

Източник: Journal of Medical Virology