SMS маркетингът и как стоматологичните практики могат да се възползват от него? По този въпрос пише д-р Неделчо Ситнов:

В зависимост от източниците, към които се позовавате, понастоящем се очаква стоматологичната индустрия да струва от 6 до 9 милиарда лири. През последните години тя отчита средно 14% ръст. Но както всеки друг сектор, иновациите са ключови за оцеляването и дългосрочния просперитет. SMS Marketing е гъвкав инструмент, който има широк спектър от приложения в стоматологичния сектор. Той може да се използва за много повече от просто напомняния за срещи. В тази статия разглеждаме някои от различните начини, по които SMS маркетингът може да се използва от денталните практики. За подобряване на удовлетвореността на клиентите и увеличаване на оборота.

Защо да изберем SMS маркетинг?

Преди да проучим различните начини, по които SMS маркетингът може да се използва в полза на вашата дентална практика, има смисъл първо да се уверим, че разбираме защо е толкова ефективен. Първо, почти всеки възрастен сега притежава или има достъп до мобилен телефон. Повечето го носят със себе си през цялото време. Счита се, че почти 100% от текстовите съобщения се отварят в рамките на приблизително 3 минути след получаването. Това е много по-високо от всеки сравним канал, като например имейл маркетинг.

Текущи проучвания показват, че по-голямата част от уеб търсенията вече се извършват на мобилни устройства, т.е. смартфони. Шансовете са много високи, ако някой търси най-близкия си зъболекар. Той може го да намери онлайн с мобилния си телефон. Хората, които са свикнали да работят с информацията, до която имат достъп на дланта на ръцете си, SMS е естествен избор.

Как да използваме SMS маркетинг

1. Напомняния за час

Едно очевидно и добре тествано приложение на SMS Marketing за денталния сектор е напомнянията за час. Макар че малко хора биха казали, че виждат посещението при зъболекар като нещо, което да очакваме с нетърпение. Никой обаче не обича да пропуска часа си. Изследванията показват, че най-честата причина да не се появиш е просто да забравиш. Обикновено SMS съобщение седмица предварително и предния ден може да помогне за отстраняването на проблема. Освен че предоставяте услуга на пациента, можете да увеличите и печалбите, като намалите разходите за неявяване.

Предлагането на шанса на пациента да пререгистрира, ако е необходимо, също ви позволява да осигурите места за други пациенти.

Примерно съобщение може да гласи:

„Уважаема г-жо Иванова, имате час в Клиника СитиДент в понеделник, 4 септември от 10:00. Очакваме Ви с нетърпение. Ако трябва да пренасрочите часа си, моля, обадете ни се на 0888 345654. Отговорете СТОП, за да спрете да получавате тези съобщения в бъдеще. „

Струва си да се отбележи, че има някои аспекти на спазването, които винаги трябва да имате предвид. Първо, винаги се уверете, че пациентът е дал изричното си разрешение за получаване на SMS маркетингови съобщения. Простото използване на мобилен номер, който сте записали, не е приемливо. И може да доведе до проблеми. Правилно формулирано квадратче за отметка във формуляра за кандидатстване на пациента е достатъчно. Също така е задължително да предложите отказ във всяко изпратено съобщение. Въпреки че доказателствата сочат, че много малко клиенти някога използват тази опция. При условие че изпратените от тях текстови съобщения са подходящи и не причиняват някаква форма на неприятности.

Имайки това в предвид, помислете за времето, в което изпращате съобщения. Стоматологията може да бъде деликатен въпрос. Малцина биха искали да бъдат напомнени за утрешния час чрез SMS в 23 часа. Препоръчително е да се придържате към работния ден.

2. Как е вашата усмивка?

Ключът към успешното използване на SMS Marketing е да го представите на клиентите си при първа възможност. Така че те да очакват съобщения от вас. И дори да ги очакват с нетърпение. Чудесен начин да станете интерактивни с нов пациент е да им изпратите SMS-базирано проучване за усмивка. Простата концепция често се използва при регистрационни формуляри. Но превръщането на типичните въпроси в SMS анкета е доста лесно.

Това не само демонстрира проактивен подход към вашите пациенти, но също така ви предлага чудесна възможност за лесна продажба на услуги. Като избелване или изправяне на зъби по начин, който е чувствителен и дискретен.

3. Предизвикателства за текстови съобщения

Ако управлявате семейна стоматологична практика, предизвикателствата с текстови съобщения могат да бъдат чудесен начин за ангажиране на семействата. И насърчаване на добра зъбна хигиена и навици както на деца, така и на родители. Може да помислите за свързване на предизвикателство с добре рекламирани кампании. Например годишната кампания „Национален месец на усмивката“, провеждана от Фондацията за устно здраве.

Пример за просто послание, което се поддава на подобен подход, е насърчаването на децата да се уверят, че си мият зъбите поне 2 минути 2 пъти на ден. Има дори някои мобилни приложения, които помагат да се поддържа това. Например това, което възпроизвежда любимата песен на детето за 2 минути. Или популярното приложение на Disney, което се предлага в партньорство с Oral B.

4. Проучване на удовлетвореността

Съгласно насоките за най-добри практики зъболекарите трябва да бъдат проактивни. Да предоставят на своите пациенти възможност да оставят обратна връзка. SMS съобщенията са чудесен начин да направите това възможно най-опростено и удобно. Разбираемо е, че много пациенти няма да искат да се мотаят след лечението си, за да попълнят карта за изследване. Но по-късно те вероятно ще отговорят на някои прости въпроси, когато са на кафе. Използвайте проста система за точкуване на числа, за да улесните нещата възможно най-лесно за пациента. И не забравяйте да го информирате, че времето им е ценно.

Следвайки основния етикет, който човек би очаквал при всяка форма на комуникация. Най-добрият начин да гарантирате, че вашите SMS маркетингови съобщения винаги получават правилния отговор.

Готови ли сте да опитате SMS маркетинг? Защо не се регистрирате сега за нашия безплатен пробен период?

Ако искате повече информация за това как нашите решения за групови SMS съобщения могат да бъдат от полза за вашия бизнес, обадете се на нашия експертен екип за обслужване на клиенти сега на www.godento.com. Ние ще се радваме да ви свържем със специалист във вашия сектор.

Ако искате да видите демо, натиснете тук https://godento.com/заявка-за-дентален-софтуер

Д-р Неделчо Ситнов